Vývoj zaměstnanosti v České republice ve srovnání s evropskými zeměmi - Opršalová, Kateřina; Nývlt, Ondřej; Fabiánová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této práce je podrobně popsat trh práce v České republice a porovnat ho s ostatními evropskými zeměmi. Teoretická část práce představuje jednotlivé ukazatele, kterými je možné zaměstnanost měřit, zdroje dat v oblasti zaměstnanosti (VŠPS a ISPV), problém stárnutí populace, ale zároveň trhu práce a flexibilní formy práce. Praktická část je rozdělena do tří kapitol. První z nich představuje trh práce v České republice od jejího vzniku v roce 1993 do současnosti. Trh práce je popsán nejen z hlediska základních ukazatelů, ale i jeho struktury, důraz je kladen zejména na to, čím je Česká republika specifická. V druhé části je Česká republika porovnávána s ostatními evropskými zeměmi, ke srovnávání úrovně zaměstnanosti je využita metoda standardizace tak, aby byl vyloučen vliv rozdílné věkové struktury. V závěrečné části je použita shluková analýza, aby byly nalezeny země, kterou jsou České republice z hlediska zaměstnanosti co nejvíce podobné.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses