Sociotechnické útoky - Urbanová, Anna (2016)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zjištění, jak si zejména studenti Vysoké školy ekonomické povedou ve dvou rozdílných sociotechnických průzkumech. První, průzkum č. 1 je zaměřen na bezpečnost hesla a druhý průzkum č. 2 je zaměřen na detekci phishingových e-mailů. V obou případech bylo pro získání výsledků průzkumů využito dotazníkové šetření. Dále po skončení obou těchto průzkumů bylo zaručeno informování studentů o výsledcích v jednotlivých průzkumech. Celá práce je rozdělena do šesti kapitol a jednotlivých podkapitol. První až čtvrtá kapitola se týká teoretického úvodu do problematiky. Poslední dvě kapitoly, pátá a šestá, jsou hlavními pro tuto práci. Jedná se o praktickou část, rozdělenou do dvou kapitol zaměřených na jednotlivé průzkumy. Hlavním přínosem této práce je provedení dvou průzkumů zaměřených na útoky prostřednictvím sociálního inženýrství. Jednotlivé průzkumy byly prováděny pomocí dotazníkového šetření a poukazují na riziko, které hrozí ze strany sociálního inženýrství.