Požadavky podniků na profil absolventa – softwarového vývojáře - Šouta, Richard (2017)
Práce se zabývá zmapováním požadavků, které na programátory kladou podniky. Cíle je dosaženo analýzou studijních plánů vybraných vysokoškolských programů se zaměřením na informatiku a vývoj software a zmapováním požadavků podniků na programátory formou strukturovaných rozhovorů s odborníky z praxe a následným porovnáním zjištěných skutečností. Hlavním přínosem práce je aktuální profil softwarového vývojáře tak, jak ho požadují podniky, a upozornění na nesoulad mezi nabytými a požadovanými schopnostmi absolventů vysokých škol včetně doporučení pro učitele a studenty, jak se dá tento rozpor zmírnit či odstranit.