Cenzura internetu v Rusku - David, Jakub (2016)
Cílem práce je odhalit, do jaké míry se z ruských médií lze dozvědět pravdu o citlivých vládních tématech. V práci budou porovnány výsledky Googlu a jiných vyhledávačů s výsledky z jiných zemí, v nichž vyhledávače působí. Teoretická část se bude zabývat cenzurou na internetu všeobecně, a jakými způsoby se provádí. V práci budou nastíněny možnosti, jak cenzuru obejít. V praktické části budou porovnány výsledky z ruských verzí vyhledávačů s českými a s různými verzemi jejich evropských a amerických mutací. Pomocí trasování se pokusí zjistit, kde přesně dochází k blokování vyhledávání a manipulací s výsledky, pokud k něčemu takovému vůbec dochází.