Budovanie a využívanie menších počítačových sietí - Ďurica, Matej (2016)
V súčasnej dobe je veľmi rozšírené vytváranie domácich sietí, vzhľadom k neustálemu vývoju výpočtovej techniky pre osobnú potrebu. Tieto siete sa vytvárajú napríklad so zámerom uľahčenia prístupu k informáciám, ľahšiu komunikáciu medzi ľuďmi a ovládanie rôznych zariadení v domácnosti. Ich vývoj je ovplyvnení trendmi v informačných komunikačných technológiách na trhu. Táto bakalárska práca je celá zameraná na praktickú realizáciu návrhu rozšírenia pôvodnej menšej domácej siete s využitím nových sieťových prvkov (bezdrôtové routre, switche, sieťová tlačiareň, NAS server, zariadenie na live monitoring bezpečnostných kamier) a sprístupnením niektorých sieťových služieb (DLNA, tlačový server, VPN, iTunes server, live monitoring bezpečnostných kamier). Daná sieť bola otestovaná z hľadiska priepustnosti siete a jej odozvy, pokrytia Wi-Fi signálom, testovania vzdialeného prístupu, spotreby elektrickej energie, rýchlosti čítania a zápisu na NAS server.