Analýza závislosti počtu zhlédnutí na obsahu náhledu na serveru YouTube - Zeman, Josef (2016)
Bakalářská práce se zabývá nalezením míry vazeb mezi vlastnostmi náhledů videí a počtem zhlédnutí na portálu YouTube, které mohou pomoci autorům dosáhnout vyšší sledovanosti. Cílem této práce je jejich nalezení a podložení pomocí statistických metod. V teoretické části je popsáno fungování webu YouTube, vývoj, hlavní principy počítání zhlédnutí a teorie atraktivního náhledu spolu s doporučeními pro autory videí. V další části je poté nastíněna problematika strojového rozeznávání obrazu, jednotlivé procesy a postupy. V praktické části je poté nastíněn vybraný kanál k analýze, postup získání a zpracování dat. Dále jsou definovány možné faktory a charakteristiky náhledů, které by mohly mít vztah ke sledovanosti. Tyto faktory jsou poté statisticky ověřeny. Jako nejdůležitější faktory byla shledána přítomnost vodoznaku, nebo jiné formy unifikování videí, a motivy s lidmi a ženami.