Hadoop a Business Intelligence - Kerner, Josef; Šperková, Lucie; Augustín, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Bakalářská práce se zaobírá vlivem a použitím platformy Hadoop při zpracování a analýze velkých dat v procesech a technologiích Business intelligence. Popisuje důvody, proč platforma vznikla, její primární komponenty a také důležité, na ní provozované aplikace, které přinášejí i méně technicky zkušeným uživatelům přidanou hodnotu z dat. Dále se zaobírá přínosy integrace Hadoopu do stávající IT infrastruktury organizace jak z technického hlediska, tak i z pohledu uživatelů datových analýz. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část seznamuje čtenáře s využitím komponent Hadoopu při zpracování nestrukturovaných dat za účelem rozšíření investičních analýz cenných papírů. Praktická část práce poskytuje případovou studii implementace Big Data ETL procesu, realizovaném v frameworku Spark, v oblasti dat z finančních trhů, kde detailně vysvětluje použité postupy jako je datový model, transformační kód a navrhované metriky, které mohou být využity finančními institucemi v jejich obchodních platformách za účelem dosažení zvýšeného zisku z držených titulů. Smyslem práce je poskytnout znalosti potřebné pro úspěšnou integraci Hadoop platformy a jejích komponent do stávající IT infrastruktury a vylepšení procesů Business Intelligence o nové přístupy v analýze velkých dat.
Vedoucí práce: Lucie Šperková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses