Kombinácia optimalizačných a simulačných metód a metód vícekriteriálneho rozhodovania pri voľbe zdrojov vykurovania obytných domov - Murčová, Veronika (2016)
Cieľom tejto diplomovej práce je aplikácia teoretických znalostí z oblasti simulačného modelovania a viackriteriálneho rozhodovania pri voľbe vhodných zdrojov vykurovania obytných priestorov, konkrétne rodinných domov. Na trhu existuje množstvo možností vykurovania, preto je časť tejto práce venovaná popisu a zhodnoteniu často používaných zdrojov (uhlie, biomasa, elektrina, plyn, tepelné čerpadlá). Výber z týchto zdrojov je možné urobiť rôznymi spôsobmi. V tejto práci sú použité a porovnané štyri postupy: rozhodnutie na základe investičných nákladov a priemernej ceny za palivo vypočítanej pomocou simulácie Monte Carlo v programe Oracle Crystal Ball a aplikácia metód WSA, TOPSIS a ELECTRE III. V závere práce sú zhrnuté výsledky jednotlivých metód ako aj kvalitatívnych faktorov, ktoré voľbu zdroja definujú.