Kombinácia optimalizačných a simulačných metód a metód vícekriteriálneho rozhodovania pri voľbe zdrojov vykurovania obytných domov - Murčová, Veronika; Kuncová, Martina, 1974-; Fíglová, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cieľom tejto diplomovej práce je aplikácia teoretických znalostí z oblasti simulačného modelovania a viackriteriálneho rozhodovania pri voľbe vhodných zdrojov vykurovania obytných priestorov, konkrétne rodinných domov. Na trhu existuje množstvo možností vykurovania, preto je časť tejto práce venovaná popisu a zhodnoteniu často používaných zdrojov (uhlie, biomasa, elektrina, plyn, tepelné čerpadlá). Výber z týchto zdrojov je možné urobiť rôznymi spôsobmi. V tejto práci sú použité a porovnané štyri postupy: rozhodnutie na základe investičných nákladov a priemernej ceny za palivo vypočítanej pomocou simulácie Monte Carlo v programe Oracle Crystal Ball a aplikácia metód WSA, TOPSIS a ELECTRE III. V závere práce sú zhrnuté výsledky jednotlivých metód ako aj kvalitatívnych faktorov, ktoré voľbu zdroja definujú.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses