Letecké HUBy a koridory v nákladní přepravě - Malá, Marie (2016)
Práce s názvem Letecké HUBy a koridory v nákladní přepravě se zabývá nákladní leteckou přepravou ve spojení s technologií HUB and Spoke se zaměřením na Letiště Václava Havla Praha. Cílem práce je představit nákladní leteckou přepravu se všemi jejími specifiky, vysvětlit využití technologie HUB and Spoke v nákladní letecké přepravě a rozmístění největších leteckých nákladních HUBů. Práce hledá odpověď na otázku, zda lze považovat Letiště Václava Havla Praha za letecký nákladní HUB. Ke splnění cíle byly použity metody literární rešerše, analýzy, deskripce a komparace. Na základě posouzení aktuální situace nelze Letiště Václava Havla Praha v současnosti považovat za letecký nákladní HUB. Se vstupem nového nákladního dopravce a posílením spojení stávajících dopravců operujících na letišti a výstavbě paralelní dráhy lze očekávat při pozitivním ekonomickém vývoji nárůst přepraveného nákladu.