Proaktivní a reaktivní přístupy v krizovém managementu - Chaloupková, Lenka (2016)
V současném podnikatelském prostředí jsou krize stále závažnějším a častěji se vyskytujícím problémem. Proces, který má zabránit krizi nebo snížit poškození jí způsobené, se nazývá krizový management. Jedná se o dynamickou oblast řízení podniku, neboť se v čase neustále vyvíjí, zdokonaluje a obohacuje o nové informace. Cílem této bakalářské práce byl souhrn současných teoretických poznatků z proaktivních a reaktivních přístupů v krizovém managementu a dále zanalyzování krizového řízení ve vybrané společnosti London Mining Plc. Teoretická část byla vypracována pomocí rešeržní analýzy zdrojů získaných z dostupných odborných a vědeckých publikací. Praktická část byla založena na metodě dotazníkového šetření a polostrukturovaného rozhovoru. Výsledky ukázaly, že přestože firma byla na krize připravena, chovala se proaktivně a měla vypracovaný detailní krizový plán, který jí pomohl vyhnout se mnoha nastavším krizím, společnost nakonec zanikla z důvodu krize způsobené vyšší mocí - tedy důsledkem celosvětově se snižující ceny její hlavní komodity a s neočekávaným propuknutím epidemie viru ebola v místě jejího působení.