Vývoj měnově politických režimů v ČR a vhodnost jejich použití - Frýbová, Kateřina (2015)
Současná měnová politika je velmi diskutované téma. Hlavní pozornost je kladena na režim cílování inflace a otázky jestli je vhodný i v rámci nízko inflačních podmínek s nízkými úrokovým sazbami. Práce zkoumá měnově politické režimy, jak se vyvíjely cílované veličiny v režimu cílování inflace. Cílem práce je ověřit zda při sazbách poblíž technické nuly nedochází k systematicky větším odchylkám predikcí inflace od skutečnosti. Po porovnání všech měnově politických režimů, jejich výhod a nevýhod v současném vývoji je v práci konstatováno, že ačkoliv režim cílování inflace není bezchybný, nevýhody a úskalí ostatních režimů jsou mnohem závažnější. Přestože se velikost odchylky inflace v případě sazeb na nule zvyšuje, jedná se spíše o chybu v modelu a příliš optimistické prognózy ČNB, než že by chyby přímo souvisely s výší sazeb.