Metody ocenění sportovních hráčů v České republice a na Slovensku - Rón, František (2015)
Diplomová práce Metody ocenění sportovních hráčů v České republice a na Slovensku se v teoretické části zaobírá shromážděním a posouzením publikovaných přístupů k ocenění hráčů napříč různými sporty. Nosnou část praktické části práce představuje dotazníkové šetření mezi českými a slovenskými fotbalovými kluby. Cílem šetření bylo zjistit, zdali lze identifikovat determinanty, které ovlivňují přestupní částku fotbalového hráče a případně zjistit rozdíly mezi mírou vlivu jednotlivých faktorů na přestupní částku. Protože bylo zjištěno, že tyto determinanty existují, bylo dále zjišťováno, zdali jsou obdobně vnímány různými skupinami klubů. V rámci dalších výzkumných otázek byla ověřována tvrzení publikovaná v odborných periodikách, a to konkrétně zdali nejvýznamnějšími metodami užívanými k ocenění sportovních hráčů jsou porovnávací, respektive výnosový přístup a zdali představují oceňovací servery významný nástroj pro ocenění sportovců. Dotazováno bylo též vnímání prvků nákladového přístupu.