KONCEPT FLEXICURITY JAKO ŘEŠENÍ NEZAMĚSTNANOSTI V ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE NA PŘELOMU TISÍCILETÍ : ÚSPĚCH nebo OMYL? - Frey, Marek (2015)
Cílem práce je zhodnocení konceptu flexicurity z hlediska možnosti jeho využití jako universálního nástroje politiky zaměstnanosti na vzorku dat vybraných zemí EU. Současně bylo cílem zjistit udržitelnost tohoto konceptu v období hospodářského poklesu. Výzkum byl proveden s využitím statistických databází Eurostat a OECD. Metodologicky je praktická část práce založena na vytvořených kompozitních flexicurity indikátorech, kterými jsou: input za období 2001 - 2011 a outcome za období 2005 - 2014 a jejich komponentů: index ochrany zaměstnání, index celoživotního vzdělávání, výdaje na aktivní a pasivní politiku zaměstnanosti na nezaměstnaného atd. Tyto proměnné, které jsou doporučovány Evropskou komisí, jsou použity v modelu regresní analýzy za účelem zjištění jejich vlivu na formy zaměstnanosti. Výsledky předložené práce naznačují signifikantní pozitivní vliv input kompozitního indikátoru flexicurity na výsledky trhu práce, avšak s nízkou statistickou významností a koeficientem determinace. Outcome kompozitní indikátory flexicurity se jeví jako nevhodný nástroj, který má vést k dosažení vytyčených cílů. Komparativní analýza poukazuje na finanční náročnost konceptu flexicurity. Práce je příspěvkem do diskuze o možnosti využití konceptu flexicurity jako nástroje pro dosažení cílů strategie Evropa 2020.