Komparace zdanění práce ve vybraných zemích OECD (Visegradská 4 a Německo) - Šantrůček, Petr (2016)
Tato diplomová práce se zabývá komparací zdanění práce ve zvolených zemí Evropské unie: zemí Visegrádské 4 a Německa. Cílem práce bylo určit zdanění práce u stanovených úrovní příjmu poplatníka a komparace celkového zdanění práce mezi jednotlivými zeměmi. Dalším cílem práce bylo implementovat prvky nejlépe optimalizovaného zdanění práce do českého daňového systému. První dvě kapitoly představují popis zdanění práce: osobní důchodové daně a příspěvků na sociální pojištění ve zvolených zemí. Třetí kapitola analyzuje zdanění práce pro stanovené úrovně příjmů pro každou zemi samostatně. Čtvrtá kapitola je zaměřena na porovnání zdanění práce napříč zvolenými zeměmi a upozorňuje na shodné a rozdílné prvky mezi daňovými systémy. Pátá kapitola analyzuje implementace prvků zdanění práce jiné zkoumané země do českého daňového systému.