Přelidnění - globální demografický problém - Tomášková, Markéta (2016)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku přelidnění, což představuje pojem, který se v dnešní době skloňuje čím dál častěji. Práce analyzuje dosavadní vývoj porodnosti, úmrtnosti a migrace na jednotlivých kontinentech s cílem zhodnotit hrozby přelidnění. Ačkoliv je tato záležitost brána jako globální problém, práce si klade za cíl hrozbu přelidnění specifikovat a identifikovat možné kontinenty, kterých se tento problém skutečně týká. Část práce je věnována propočtení možného budoucího vývoje počtu obyvatel na základě matematických modelů, kterými jsou model zrodu - migrace - zániku a logistického (Verhulstova) růstu. Předpovědi vycházejí z dat OSN a jsou konstruovány do horizontu 2095 - 2100.