Přelidnění - globální demografický problém - Tomášková, Markéta; Miskolczi, Martina; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku přelidnění, což představuje pojem, který se v dnešní době skloňuje čím dál častěji. Práce analyzuje dosavadní vývoj porodnosti, úmrtnosti a migrace na jednotlivých kontinentech s cílem zhodnotit hrozby přelidnění. Ačkoliv je tato záležitost brána jako globální problém, práce si klade za cíl hrozbu přelidnění specifikovat a identifikovat možné kontinenty, kterých se tento problém skutečně týká. Část práce je věnována propočtení možného budoucího vývoje počtu obyvatel na základě matematických modelů, kterými jsou model zrodu - migrace - zániku a logistického (Verhulstova) růstu. Předpovědi vycházejí z dat OSN a jsou konstruovány do horizontu 2095 - 2100.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses