Mateřství v pozdním věku aneb fenomén dnešní doby - Zadražilová, Jana; Miskolczi, Martina; Antovová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Bakalářská práce zabývající se mateřstvím v pozdním věku si klade za cíl nastínit současné trendy projevující se v České republice, pomocí kvalitativního výzkumu odhalit názory a zkušenosti žen potýkajících se s danou problematikou a zjistit do jaké míry jsou při rozhodování o době narození dítěte ovlivněny názorem partnera. Práce přináší základní historický přehled změn rodinného chování, teoretických přístupů, jež se snaží tyto změny vysvětlit a navíc se věnuje i výskytu vývojových vad u dětí starších matek, také starších otců a zvyšující se zájem o metody asistované reprodukce v souvislosti s neustále stoupajícím věkem matek. Pomocí analýzy trendů plodnosti od roku 1989 bylo zjištěno, že došlo ke snížení úhrnné plodnosti a specifické míry plodnosti se posouvají do vyššího věku žen, avšak s menší intenzitou. Průměrný věk žen se neustále zvyšuje a s tím i počet provedených cyklů asistované reprodukce. Taktéž výskyt vrozených vad ve věku 35+ let ženy je poměrně vysoký. Pomocí kvalitativního výzkumu byly ve většině případů potvrzeny důvody odkladu mateřství získané z odborné literatury. Dále byla zjištěna nízká informovanost o výskytu vrozených vad u dětí starších rodiček a spoléhání se na metody asistované reprodukce v případě neschopnosti otěhotnět. Postoj partnera při rozhodování, v jaké době si pořídit dítě, je buď shodný s názorem partnerky, případně postoj ženy je v této oblasti prvořadý. V otázce, zda si dítě pořídit či nikoliv je však rozhodný postoj partnera.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses