Ekonomická situace v České republice před rokem 1989 - Novák, Jiří (2016)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj ekonomické situace v České republice v letech 1970 až 1989. Bakalářská práce objasňuje základní pojmy z oblasti odhadů hrubého domácího produktu a metodiku přepočtů mezi systémem bilancí národního hospodářství a systémem národních účtů. Dále se práce zabývá vývojem celkové zaměstnanosti a analýzou produktivity práce. Použité zdroje dat vycházejí z publikovaných zdrojů Federálního statistického úřadu a Českého statistického úřadu před rokem 1989, jenž byly zpracovány v rámci projektu katedry ekonomické statistiky na Vysoké škole ekonomické v Praze na rekonstrukci historické časové řady HDP a jeho složek v ESA 2010. Dlouhé časové řady makroekonomických indikátorů mají přínos pro ekonomické výzkumy a poskytují cenná data pro statistické analýzy vývoje a předpovědí. Práce představuje výsledky přepočtů hrubého domácího produktu a z něj odvozených ukazatelů popisů ekonomické situace. Prezentované výsledky jsou doplněny o údaje z Českého statistického úřadu od roku 1990 do roku 2014.