Metody hodnocení produktů životního pojištění - Fojtík, Jan (2016)
Předložená diplomová práce se zabývá metodami hodnocení pojistných produktů z pohledu klienta. Tyto metody hodnocení mají největší význam při porovnávání několika pojistných produktů. Jedním z cílů práce je analyzovat dosavadní metody hodnocení pojistných produktů a zjistit, zda jsou tyto modely vhodné k porovnávání produktů investičního životního pojištění. Jedná se zejména o nákladové ukazatele původně určené pro porovnávání investičních projektů. Následně budou vytvořeny dva nové ukazatele výnosnosti, které jsou navrženy tak, aby odstranily nedostatky doposud používaných nákladových ukazatelů. Tyto ukazatele by měly vhodně zohlednit všechny funkce pojištění a poskytnout tak ucelenější nástroj k porovnávání pojistných produktů. Nové ukazatele budou vytvořeny na základech znalosti fungování pojistných produktů, pravděpodobnosti, demografie, finanční a pojistné matematiky.