Analýza sňatečnosti a rozvodovosti v České republice v konfrontaci s Řeckem - Davidová, Monika (2016)
Bakalářská práce se zabývá demografickým vývojem v České republice a Řecku z hlediska sňatečnosti a rozvodovosti v letech 1992-2012. Hlavním důvodem rozdílnosti těchto zemí je náboženství, které je v Řecku zastoupené ve vyšší míře než v České republice. Práce je rozdělena do 4 kapitol. V první kapitole jsou definovány základní pojmy a vzorce, které budou použity v analýze výsledků. Druhá kapitola se zabývá metodikou, tedy dekompozicí časových řad a modelací trendové složky. Ve třetí kapitole jsou vyhodnocovány modely na základě kritérií a adaptivních metod. V analýze výsledků, ve čtvrté kapitole, jsou uvedeny důvody, proč se k těmto hodnotám dospívá. Následuje porovnání jednotlivých hrubých měr, úhrnné rozvodovosti nebo podílu mimomanželských dětí v obou zemích. Závěrem je provedena předpověď budoucího vývoje na základně modelace trendu a exponenciálního vyrovnání. Práce vytváří souhrnný pohled na vývoj rozvodovosti a sňatečnosti v České republice a Řecku.