Trh práce, zaměstnanost a nezaměstnanost v ČR z pohledu demografického vývoje - Petýrková, Iva; Miskolczi, Martina; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této práce je především analyzovat velikost a strukturu obyvatelstva v produktivním věku v letech 2010 až 2050. Potenciální pracovní síla je vymezena věkovým rozmezím 20-64 let, které je následně zpřesněno s ohledem na rozšiřování terciárního vzdělávání a posun věku odchodu do důchodu. Bylo zjištěno, že průměrná doba strávená ve škole před nástupem na pracovní trh se do roku 2050 prodlouží na 15 let. Důchodový věk je uvažován podle současného modelu důchodového systému zvlášť pro muže a pro ženy se dvěma dětmi. U obou variant se dá očekávat vlivem stárnutí populace výrazný úbytek produktivních osob. V práci jsou rovněž charakterizovány i další důsledky stárnutí populace pro trh práce v České republice a shrnuta možná opatření zmírňující negativní dopady tohoto jevu. Jedním z těchto opatření je rozvoj flexibilních pracovních úvazků, což by umožnilo zároveň snížení ekonomické neaktivity. Především u žen tvoří ekonomická neaktivita významný rozdíl mezi teoretickou a reálnou velikostí pracovní síly. Základním zdrojem pro tuto práci je Projekce obyvatelstva České republiky do roku 2100 publikovaná Českým statistickým úřadem.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses