Analýza hlasování PS PČR - Zubatý, Radek (2015)
Cílem této práce je vypracování shlukové analýzy politických stran i jednotlivých politiků v Poslanecké sněmovně PČR. V teoretické části je vysvětlen legislativní proces přijímání zákonů, politická situace v dolní komoře a teorie shlukové analýzy. V praktické části proběhla samotná shluková analýza nejdříve politických stran, poté jednotlivých poslanců. V řešení bylo použito metod nejvzdálenějšího souseda a Wardovy v programu SPSS Statistics. Na základě zjištěných údajů je možné potvrdit kompaktnost vládní koalice a pravicové opozice. V jednotlivých politických stranách byla zjištěna největší jednotnost ve straně TOP 09 a nejmenší mezi poslanci ČSSD.