Analýza hlasování PS PČR - Zubatý, Radek; Vrabec, Michal; Řezanková, Hana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je vypracování shlukové analýzy politických stran i jednotlivých politiků v Poslanecké sněmovně PČR. V teoretické části je vysvětlen legislativní proces přijímání zákonů, politická situace v dolní komoře a teorie shlukové analýzy. V praktické části proběhla samotná shluková analýza nejdříve politických stran, poté jednotlivých poslanců. V řešení bylo použito metod nejvzdálenějšího souseda a Wardovy v programu SPSS Statistics. Na základě zjištěných údajů je možné potvrdit kompaktnost vládní koalice a pravicové opozice. V jednotlivých politických stranách byla zjištěna největší jednotnost ve straně TOP 09 a nejmenší mezi poslanci ČSSD.
Vedoucí práce: Michal Vrabec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses