Trh práce ČR v souvislosti se stárnutím populace se zaměřením na osoby ve věku 50 let a více - Žemlíková, Jana (2016)
Diplomová práce se zabývá stárnutím populace a problematikou zaměstnanosti starších osob v České republice. Se stárnutím obyvatelstva se v současné době potýká většina vyspělých zemí včetně České republiky. Tento nepříznivý demografický vývoj vyvolává sociální a ekonomické problémy. Na významu tak získává zaměstnávání starších osob. Cílem práce je tedy jednak zhodnotit zaměstnanost starších pracovníků v České republice, nastínit její další předpokládaný vývoj s využitím prognózy Českého statistického úřadu a dále navrhnout možná opatření, která by přispěla k jejímu zvýšení. Z výsledků analýzy vyplývá, že obyvatelstvo v České republice velmi významně stárne a dle demografických předpovědí tomu nebude v budoucnu jinak. Možným řešením může být uplatňování principů age managementu, jehož opatření by měla přispět ke zvýšení míry zaměstnanosti starších osob. Jedná se o opatření týkající se zejména vzdělávání, pracovních podmínek, flexibilního zaměstnávání a péče o bezpečnost a zdraví při práci. Dle výsledků měření LEA se zájem o problematiku zaměstnávání starších osob a jejich postavení na trhu práce v poslední době zvýšil a age management jako koncept je firmám znám, jeho postupy však zatím nejsou v dostatečné míře součástí HR strategií firem.