Význam neevropských členů RVHP pro zahraniční obchod Československa v sedmdesátých letech 20. století - Němeček, Michal; Szobi, Pavel, 1983-; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce analyzuje vliv neevropských členů RVHP, kteří přistoupili k organizaci v sedmdesátých letech, na zahraniční obchod Československé socialistické republiky. Práce začíná stručnou charakteristikou zahraničního obchodu a následnou periodizací vývoje organizace RVHP. Dále se zabývá charakteristikou zahraničního obchodu Československa v 70. letech 20. století. Potom se zaměřuje na analýzu statistických dat zahraničního obchodu mezi ČSSR a Kubou a následně mezi ČSSR a Vietnamem. Práce se pokouší zodpovědět, zdali přistoupení neevropských států do organizace RVHP mělo velký význam na nárůst obratu zahraničního obchodu ČSSR s těmito zeměmi. Odpověď na tuto otázku částečně odpovídá : u Kuby mělo přistoupení k organizaci velký význam na nárůst objemu zahraničního obchodu s ČSSR, kdežto u Vietnamu se nedá s jistotou říci, že přistoupení mělo za následek zvýšení objemu zahraničního obchodu, jelikož rostl každý rok velkým tempem ještě před přistoupením Vietnamu do RVHP.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses