Vícekriteriální rozhodování na kapitálovém trhu - Smelik, Marek (2016)
Práce se zabývá optimalizací portfolia pomocí vícekriteriální analýzy akciových titulů na jedné z českých burz pomocí vícekriteriálního rozhodování. V prvních dvou kapitolách je popsána teorie týkající se kapitálových trhů a konkrétních českých burz, kde se akcie obchodují. Další část je věnována vícekriteriálnímu rozhodování, kde je kladen důraz především na detailní popis metod, které jsou pak následně použity v praktické části práce. Následuje samotná praktická část práce, která je nejdůležitější částí práce. V praktické části je co nejreálněji popsáno složení portfolia akcií pomocí popisovaných metod vícekriteriálního rozhodování. Cílem práce je ukázat, že je možné k problému sestavení investičního portfolia přistupovat pomocí metod vícekriteriálního rozhodování, což v praxi nebývá úplně běžný přístup.