Jak reagují čerpací stanice v České Republice na změnu ceny ropy na burze? : - Hrabalík, Ondřej (2016)
Práce si kladla za cíl zjistit, jestli se na trhu s pohonnými hmotami v České republice vyskytuje asymetrie, což je zakořeněný předpoklad anebo jde jen o iluzi. Na datech s denními cenami pohonných hmot v ČR a spotových cen ropy Brent, se snaží prokázat nepřítomnost asymetrie na trhu. Analýza je dělaná pomocí asymetrického modelu korekce chyby a následného testovaní asymetrie pomocí výsledných koeficientů z modelu. Výsledky ukazují, že jak trh s benzínem tak i trh s naftou vykazují spíše symetrickou reakci na změnu vstupní ceny. Asymetrie se podařila prokázat jenom ve zlomku zpoždění a výsledek práce proto zní, že asymetrie na trhu s pohonnými hmotami v České republice je spíše iluze než realita.