Přehnaný optimismus - implikace pro ekonomickou analýzu práva - Lišková, Adéla (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na jeden z behaviorálních předsudků - optimism bias neboli přehnaný optimismus, jehož existenci u lidí dokumentují poznatky behaviorální ekonomie. Práce představuje behaviorální ekonomii jakožto ekonomický směr vymezující se proti neoklasické ekonomické teorii, zasazuje přehnaný optimismus do širšího rámce jejích poznatků a dále demonstruje důsledky přehnaně optimistických očekávání ve vybraných oblastech lidského rozhodování, kterými se zabývá ekonomická analýza práva v kontrastu se závěry, k jakým lze dojít za předpokladu racionálního agenta. V kontextu přístupu chicagského Law and Economics, vycházejícího z neoklasické ekonomické teorie, a za předpokladu dokonale konkurenčního trhu, práce vyvozuje závěr, že zatímco za předpokladu racionality bude maximální efektivity dosaženo internalizací externalit, přehnaný optimismus způsobuje odchýlení od optima i v případě, že externality jsou internalizovány.