Výskyt a prevence různých stádií šikany na obchodních akademiích - Hodžová, Michaela (2016)
Tématem diplomové práce je výskyt a prevence různých stádií šikany na obchodních akademiích. Práce obsahuje nezbytná teoretická východiska pro pochopení pojmu šikana. Nejprve jsou popsány charakteristiky účastníků šikany, agresoři a oběti. Následuje podrobná charakteristika stádií šikany. Více se seznámíme s jednou z forem šikany, kyberšikanou, která je v dnešní době velmi rozšířená. Důležitou součást práce představuje analýza první pomoci při boji se šikanou. Dále jsou detailně popsány další možnosti při řešení šikany a metody nápravy. Práce seznamuje s důsledky šikany, které ovlivní mnoho oblastí. V neposlední řadě se práce zabývá velmi důležitou prevencí, která je podstatná pro úspěšnou léčbu šikany. Daná problematika poskytuje informace nezbytné pro předcházení a řešení šikany na střední škole. V rámci praktické části je rozebráno dotazníkové šetření, které zkoumá aktuální situaci a zkušenosti žáků obchodní akademie se šikanou. Součástí práce je i řízený rozhovor s výchovnou poradkyní zabývající se šikanou a její prevencí na škole.