Vývoj migrace z Vietnamu do České republiky a její vliv na pracovní trh - Rapčáková, Natálie (2016)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analýza migrace z Vietnamu do České republiky a její vliv na místní trh práce. Ačkoli migrační pohyb z Vietnamu na území dnešní České republiky byl zaznamenán už ve 40. letech minulého století, jedná se stále o aktuální téma, které má politické, sociální a ekonomické dopady na obě země. Přestože se v přijímajících zemích pohlíží na imigranty jako na osoby, které berou práci místním obyvatelům, na základě analýzy získaných kvantitativních dat lze toto tvrzení vyvrátit. Praktická část této práce dokazuje, že přes 90 % ekonomicky aktivních vietnamských občanů v České republice podniká. Ostatní jsou zaměstnáni na pozicích, které jednak vyžadují pouze minimální kvalifikaci, ale zejména jsou českým EAO dlouhodobě odmítány. Důvodem může být nízká mzda, vysoká fyzická nebo psychická náročnost, ale také nízké sociální postavení související s výkonem takové činnosti.