Vývoj migrace z Vietnamu do České republiky a její vliv na pracovní trh - Rapčáková, Natálie; Prát, Šárka; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analýza migrace z Vietnamu do České republiky a její vliv na místní trh práce. Ačkoli migrační pohyb z Vietnamu na území dnešní České republiky byl zaznamenán už ve 40. letech minulého století, jedná se stále o aktuální téma, které má politické, sociální a ekonomické dopady na obě země. Přestože se v přijímajících zemích pohlíží na imigranty jako na osoby, které berou práci místním obyvatelům, na základě analýzy získaných kvantitativních dat lze toto tvrzení vyvrátit. Praktická část této práce dokazuje, že přes 90 % ekonomicky aktivních vietnamských občanů v České republice podniká. Ostatní jsou zaměstnáni na pozicích, které jednak vyžadují pouze minimální kvalifikaci, ale zejména jsou českým EAO dlouhodobě odmítány. Důvodem může být nízká mzda, vysoká fyzická nebo psychická náročnost, ale také nízké sociální postavení související s výkonem takové činnosti.
Vedoucí práce: Šárka Prát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses