Harmonizace pracovního a rodinného života matek žijících v Praze s malými dětmi v roce 2015 - Hrdličková, Barbora; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Štípek, Vladimír, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na harmonizaci rodinného a profesního života žen. Teore-tická část pojednává o vývoji a změnách české společnosti a rodiny po roce 1989, kon-krétně o populačním vývoji, proměnách domácností, postavení žen na trhu práce po roce 1989 a také o nerovnosti na trhu práce. V dalším úseku teoretické části je řešen návrat žen po rodičovské dovolené na trh práce. Hlavní základ teoretické části práce tvoří kapi-tola o harmonizaci rodinného a profesního života žen. Zde jsou vymezeny možné alter-nativní nástroje ze strany státu, zaměstnavatelů a dalších poskytovatelů služeb péče o dítě, které pomáhají rodičům při slaďování jejich profesních a rodičovských povinností. Cílem praktické části bylo zjistit rozdíly v preferencích, postojích a názorech u žen s odlišným stupněm vzdělání. Především bylo zkoumáno, zda vysokoškolsky vzdělané matky mají větší sklon upřednostňovat kariéru před rodičovskými povinnostmi, než matky se středoškolským a nižším vzděláním. A také, zda vysokoškolsky vzdělané ženy více využívají nástrojů z oblasti péče o dítě. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření a individuálních rozhovorech. Na základě analýzy výsledků výzkumu byly veri-fikovány a falzifikovány stanovené hypotézy. V závěru práce jsou navržena doporučení ke zlepšení nedostatků ve zkoumané oblasti.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses