Analýza trendů, kontextů a perspektiv makroekonomického vývoje Číny v letech 1990 - 2014 - Topor, Jiří (2016)
Cílem diplomová práce je analýza makroekonomického vývoje Číny v letech 1990 - 2014 ve čtyřech hlavních ekonomických oblastech: výkonnost ekonomiky, finanční sektor, trh práce a vnitřní a vnější rovnováha. Hlavní hypotézou práce je, že Číně v nejbližších letech nehrozí hard-landing. Teoreticko-metodologická část se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů a definování výzkumného rámce. Empirická část pak analyzuje vybrané ukazatele v tomto rámci, skládajícím se z vnější a vnitřní rovnováhy, trhu práce a demografického vývoje, finančního sektoru, fiskální a monetární politiky a dodatečných prorůstových faktorů. Vyústěním empirické části je konstrukce SWOT matice. Po zhodnocení výhledu vývoje ekonomiky a současných ekonomických politik a opatřeních je na základě identifikace slabých a rizikových míst navrženo doporučení pro nastavení budoucí hospodářské politiky Číny.