Ukazatele úspěšnosti zavedení eura ve vybraných zemích eurozóny a jejich aplikace na ekonomiku ČR - Valentová, Kateřina (2015)
Bakalářská práce se věnuje otázce zavedení eura v České republice na základě zkušenosti vybraných států eurozóny. V teoretické části jsou shrnuty poznatky popisující proces přijímání eura, Maastrichtská kritéria, příčiny a důsledky krize a měnovou politiku Evropské centrální banky. V praktické části se soustředím na důsledky přijetí eura ve Slovinsku, na Slovensku a v Lotyšsku, vyhodnocení stupně ekonomické konvergence České republiky s eurozónou a aplikaci zkušeností vybraných zemí na Českou republiku. Výsledná zjištění ukazují, že by Česká republika vzhledem ke svých charakteristikám v nejbližší možné době přijmout euro neměla.