Minimální mzda v ČR po roce 1990 a její užití jako suplementu sociálních transferů - Stehlík, Jan; Bartůsková, Lucia; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této diplomové práce a jejím hlavním přínosem je navržení modelu optimální minimální mzdy, který zohledňuje příjmovou strukturu obyvatel ČR a dopady úprav minimální mzdy na nezaměstnanost a strukturu sociálních transferů. Model přináší optimalizaci příjmů domácností a úspory v redistribučním systému sociální politiky a současně optimalizuje zaměstnanost a sociální dávky. Hlavní hypotézou této práce je předpoklad, že minimální mzda může sloužit jako suplement sociálních transferů. Vzhledem ke stále rostoucím výdajům na systém sociálního zabezpečení a otevřené, živé diskuze o důsledcích zavedení minimální mzdy se jedná o velmi aktuální téma, kterému je třeba věnovat pozornost. Přínosem výzkumu této problematiky je návrh možnosti úspor ve výdajích na sociální politiku. V teoretické části je kladen důraz na charakteristiku příjmů domácností, příjmových nerovností, teoretické základy systému sociálního zabezpečení, daňové teorie a hlavně na koncept minimální mzdy z pohledu různých ekonomických škol. Jsou zde položeny teoretické základy pro další výzkum a analýzu statistických dat a modelů optimalizace minimální mzdy. Náplní praktické části je analýza modelů optimální minimální mzdy a následně legislativního a statistického vývoje hodnot klíčových ukazatelů, kterým byly položeny základy v teoretické části. Výzkum klade důraz na korelaci mezi jednotlivými proměnnými v národním hospodářství, identifikaci klíčových sociálních dávek vhodných k optimalizaci a dopadům zavedení a případného zvýšení minimální mzdy. Hlavním zaměřením praktické části je kombinace předchozích poznatků do modelu optimální minimální mzdy.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses