Příčina recesí 70. let v USA : Kroky monetární politiky, či ropné šoky? - Hornát, Filip; Potužák, Pavel; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se zabývá příčinou recesí 70. let v USA, která je ekonomy dodnes hojně diskutována. V zásadě se v předchozích výzkumech možné příčiny zužují na dvě - chybnou monetární politiku Fedu a ropné šoky. Práce nejprve nastiňuje historický kontext ropných šoků a jednání Fedu. Dále jsou představeny argumenty autorů obhajujících jednotlivé příčiny. V empirické části je pak sestaven model vektorové autoregrese, který je odhadnut pro období let 1960 až 2014 a poté pro jednotlivá období, přičemž je patrné, že se vliv monetární politiky a ropných šoků v průběhu sledovaných let měnil. Autor dochází k závěru, že první ropný šok mohl způsobit následnou recesi. Nicméně druhý ropný šok se nejeví jako příčina recesí, které po něm nastaly. Tou se naopak zdá být monetární politika Fed.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses