Hystereze regionální nezaměstnanosti : případ Řecka a Španělska - Bradáčová, Lucie; Slaný, Martin, 1982-; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Výrazné navýšení míry nezaměstnanosti po krizi v roce 2008, její přetrvávání a pozvolné snižování v evropských státech nutí k zamyšlení se, zda lze na trhy práce těchto států aplikovat teorii hystereze. Hlavním cílem této práce je ověření hypotézy hystereze na trzích práce na regionální úrovni Řecka a Španělska. Na základě provedených testů jednotkového kořene na časových řadách nezaměstnanosti mezi lety 2001-2015 pro řecké regiony a 2002-2016 pro regiony španělské docházím k výsledkům, že na regiony obou zemí lze aplikovat teorie hystereze nezaměstnanosti. Při použití dat pro míru zaměstnanosti docházím již k rozdílným výsledkům. V Řecku dochází testy ke stejnému výsledku pouze pro Krétu, ve Španělsku pak pro regiony Andalusie, Baleáry, Kanárské ostrovy, Kastilie la Mancha, Katalánsko, Valenci, Murcie a Ceuta. V časových řadách míry zaměstnanosti těchto regionů se projevuje hysterezní charakter. Dělení španělských regionů na míry mužů a žen přináší rozdílné výsledky pouze pro tři regiony u časových řad míry nezaměstnanosti, avšak pro míry zaměstnanosti se u většiny regionů neprokázal hysterezní charakter pro časové řady míry zaměstnanosti žen na rozdíl od míry mužů.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses