Implementace ekonomického IS v podmínkách naboženské obce - Kourová, Miroslava; Zouhar, Tomáš, 1981-; Ištvánfyová, Jana, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se zabývá vymezením postavení církví a náboženských společností v České republice. Zaměřuje se na zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi a jeho dopad na financování a finanční řízení těchto neziskových organizací. Práce dále popisuje různé možnosti vedení účetnictví pro církve a náboženské společnosti, věnuje se změnám vyvolaným novelou zákona o účetnictví a vyhlášky č. 504/2002 Sb., ustanovení vyhlášky č. 325/2015 Sb., která upravuje opětovně zavedené jednoduché účetnictví, specifikuje různá daňová zvýhodnění pro neziskové organizace, resp. církve a náboženské společnosti, a daňové povinnosti související s hospodářskou činností. V práci jsou také uvedeny příjmy a výdaje, které generují organizační složky Církve československé husitské, jakým způsobem jsou rozpočtovány a kdo provádí jejich kontrolu v rámci organizační struktury. Dále je v práci popsána implementace nového účetního a informačního systému na úrovni diecéze Církve československé husitské vyvolaná zvýšením pracnosti vedení účetnictví v souvislosti s přijetím restituovaných prostředků a nastíněno účetní zachycení restitucí a přijatých provozních dotací podle požadavků organizačních složek státu. V závěru se práce věnuje vícezdrojovému financování Církve československé husitské.
Vedoucí práce: Tomáš Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses