Interakce smluv o zamezení dvojímu zdanění a národní legislativy v oblasti daně z příjmů - Nešleha, Matěj, 1992- (2016)
Cílem této práce je identifikovat situace, kdy se do vzájemné interakce dostávají smlouvy o zamezení dvojímu zdanění a národní úprava daní z příjmů a není sjednocen názor, jakým způsobem tuto interakci interpretovat. Není zcela zřejmé, zda postupovat dle ustanovení konkrétní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění či zda postupovat dle ustanovení národní legislativy. Interakce smluv o zamezení dvojímu zdanění a národní legislativy je popsána na několika aktuálně diskutovaných situacích, ke kterým dochází na poli daní z příjmů, a které se týkají především konceptu stálé provozovny. Jedná se o stálou provozovnu dle smlouvy o zamezení dvojímu zdanění mezi Českou republikou a Německem, dále o službovou stálou provozovnu dle smlouvy o zamezení dvojímu zdanění mezi Českou republikou a Ukrajinou a v neposlední ředě též oznamovací povinnost stálých provozoven dle českého zákona o daních z příjmů. Zdrojem pro získání těchto příkladů jsou soudní rozsudky, odborná literatura a koordinační výbory.