Analýza úmrtnosti v České republice - Lorencová, Šárka (2016)
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat úmrtnost v České republice a porovnat ji s úmrtností v Evropské unii a vybraných zemích Evropy. Zkoumání bylo založeno na několika ukazatelích úmrtnosti, nejčastěji však na střední délce života při narození. Za tímto účelem byly na základě údajů z Eurostatu a Českého statistického úřadu sestaveny úmrtnostní tabulky pro Evropskou unii a Českou republiku. Střední délka života při narození byla také použita při analýze vývoje úmrtnosti v České republice od počátku devadesátých let minulého století do současnosti, kdy předmětem zkoumání byla časová řada středních délek života při narození od roku 1990 do roku 2014 zvlášť pro muže a pro ženy. Dále se práce věnuje porovnání úmrtnosti v České republice a ve třech evropských zemích, a to z poněkud netradičního pohledu. Cílem této analýzy je zjistit, zda má na úmrtnost v zemi pozitivní vliv blízkost moře. Hlavním využitým ukazatelem byla opět střední délka života při narození a střední délka života ve věku 65 let. Zkoumanými zeměmi byla Itálie, Řecko a Chorvatsko. Část práce se také zabývá myšlenkou, zda byla po vstupu České republiky do Evropské unie úmrtnost v naší zemi touto změnou nějak ovlivněna. Nástrojem pro tuto analýzu jsou časové řady hodnot kvocientu kojenecké úmrtnosti a časové řady střední délky života při narození pro muže a ženy. Vývoje těchto ukazatelů byly zkoumány nejprve pomocí grafů a poté na základě výpočtu charakteristik časových řad. V práci je obsažen také popis budoucího očekávaného vývoje úmrtnosti v České republice, který je založen na projekci úmrtnosti převzaté z Eurostatu. Jedná se o střední a vyšší variantu projekce střední délky života při narození mužů a žen. Vývoje jednotlivých ukazatelů úmrtnosti jsou ilustrovány řadou názorných grafů