Veřejné a soukromé financování kultury - Ianchenko, Valeriia; Sedmihradská, Lucie; Kosák, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce je věnovaná problematice financování kultury ze soukromých a veřejných zdrojů. Teoretická část definuje základní teoretické pojmy, vymezuje princip fungování státních příspěvkových organizací v České republice a charakterizuje zdroje financování kultury: přímou podporu (např. transfery), nepřímou podporu (daňové úlevy) z veřejných zdrojů; soukromou podporu od podnikatelských a nepodnikatelských subjektů a podporu z nadnárodních fondů. Praktická část je zaměřená na kvantitativní analýzu finančních zdrojů plynoucích do sektoru kultury a jejich vývoj v čase, dále na vyhodnocení finanční soběstačnosti státních příspěvkových organizací působících v sektoru kultury a na možnost získání dodatečné podpory přes soukromý sektor. Lze stanovit, že finanční soběstačnost se výrazně liší jak mezi jednotlivými státními příspěvkovými organizacemi, tak i mezi jednotlivými sektory, nicméně finanční soběstačnost kulturního sektoru jako celku vykazuje pozitivní trend.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses