Platební styk a postavení SEPA plateb v něm - Chobotská, Jitka (2016)
Diplomová práce Platební styk a postavení SEPA plateb v něm se zabývá přechodem národního platebního systému na platební nástroje SEPA v České republice pro letošní rok. Banky budou muset splnit podmínku interoperability, což znamená schopnost poskytovat XML formát pro přesun plateb. Teoretická část v první kapitole vymezuje platební styk z hlediska forem platby a teritoriálního platebního styku. Druhá kapitola popisuje legislativní úpravu, především se zaměřuje na nové právní předpisy ovlivňující dovršení implementace projektu SEPA. Následující dvě kapitoly jsou věnovány platebním systémům v EU a v České republice a telekomunikační síti SWIFT. Pátá kapitola pojednává o projektu SEPA, přičemž klade hlavní důraz na definici nástrojů SEPA. Praktická část je vyhrazena pro analýzu poplatků zahraničního platebního styku ve vybraných bankách se zaměřením na fyzické osoby.