Vliv odborů na ekonomický růst v zemích EU-15 - Krejčí, Jakub; Špecián, Petr; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce analyzuje vztah mezi mírou členství v odborech a mírou růstu v 10 evropských zemích v letech 1960-2010. S využitím VAR modelů a testováním Grangerovy kauzality výstupy vykazují kauzalitu jen v případě Itálie, kde míra syndikalizace odpovídá na změny v mírě růstu. V případě ostatních zemí shledáváme četné známky reakce na ekonomické impulzy, zejména v letech krize, nicméně nejsou dostatečně signifikantní. Teoretická část uvádí čtenáře do historického pozadí tohoto vztahu sledovaného mnohými autory, tj. definuje trh práce pohledem ze dvou perpektiv, vysvětluje původ a existující modely odborových svazů, a konečně, ukazuje na empirických studiích ekonomické důsledky vlivu odborů a jejich přítomnosti na trhu práce. JEL klasifikace: J51, J81
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses