Analýza cen a investic na trhu s bydlením pomocí modelu kapitálové zásoby v České republice v letech 2000-2013 - Hájková, Eva (2016)
Práce se zabývá problematikou vývoje cen na trhu bydlení v České republice. K tomu byl použit model kapitálové zásoby. Sledované faktory, které ovlivňují vývoj cen, byly velikost příjmů, velikost populace "first-time buyers" a očekávaná změna DPH na nové byty. Výsledkem jsou různé scénáře vývoje na trhu bydlení za různých podmínek. Uvažován je trh v ČR jako celek a zvlášť pak trh v hlavním městě. V případě ČR byly jak skutečné tak simulované ceny nejvyšší v roce 2009, simulovaná cena byla o 7 % nižší než reálná. V případě Prahy dosáhly skutečné ceny vrcholu v roce 2008, přičemž odhadovaná cena byla oproti nim o 19 % nižší.