Sebepoznání a optimismus jako předpoklady úspěšného manažera - Toman, Václav, 1992-; Franková, Emilie, 1949-; Jarošová, Eva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Sebepoznání a optimismus jsou v posledních letech považovány za jevy, které pomáhají jedincům uspět. Diplomová práce si dala za cíl prozkoumat, zda vybraní úspěšní manažeři disponují sebepoznáním a optimismem a zda jim tyto dva jevy mohly pomoci v jejich úspěšnosti. Respondenty byli finalisté soutěže Manažer roku 2014 a byla použita metoda polostrukturovaných hloubkových rozhovorů. Diplomová práce došla k závěrům, že vybraní manažeři disponují vysokou úrovní v několika oblastech, používají metody sebepoznání jako například zkušenosti, reflexe chování nebo sebepoznání skrz druhé lidi. Zároveň tito manažeři považují sebepoznání za důležité například při určování životního směřování, stanovování cílů, vedení lidí, nebo při sebekontrole. Součástí zpracování dat bylo i porovnání těchto manažerů v oblastech sebepoznání, optimismus a nastavení mysli.
Vedoucí práce: Emilie Franková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses