Analýza rozsahu pracujících chudých v České republice v období 2005 až 2013 - Zemánková, Andrea; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Prudká, Šárka, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se zabývá chudobou pracujících osob v České republice v letech 2005 až 2013. Chudoba pracujících osob je jev, který se stává novodobým problémem evropského trhu práce, neboť zaměstnání již přestává být zárukou proti chudobě. Cílem práce bylo zjistit, jaká je úroveň rizika chudoby pracujících osob v české společnosti a které osoby jsou tímto jevem nejvíce zasaženy, zvláště s přihlédnutím ke skutečnosti, zda se jedná o ženy či muže. S využitím indikátoru Eurostatu In-work at-risk-of-poverty rate bylo na datech z výběrového šetření Životní podmínky (EU-SILC) zjištěno, že v České republice se míra ohrožení pracujících chudobou pohybuje kolem 3,7 %, přičemž podíl pracujících osob zasažených chudobou se v průběhu sledovaného období zvýšil. Průměrně jsou více ohroženy ženy než muži, i když rozdíl mezi mírou ohrožení chudobou pracujících žen a mužů je nepatrný. Pomocí analýzy vlivu determinantů na úroveň pracující chudoby bylo zjištěno, že mezi pracující osoby nejvíce zasažené chudobou patří osoby, které vykazují nízkou pracovní intenzitu, nízké příjmy a žijí samy nebo v domácnosti s nezaopatřenými dětmi, mají nízké vzdělání, nestandardní úvazky, mezi něž patří: částečný úvazek, práce pouze několik měsíců v roce, pracovní smlouva na dobu určitou, nebo vykonávají práci jako osoby samostatně výdělečně činné. Pracující chudobou je zvláště zasažena mládež ve věku od 18 do 24 let.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses