Optimální mix monetární a fiskální politiky v situaci nulových úrokových měr - Šestořád, Tomáš (2016)
Tato práce zkoumá interakci monetární a fiskální politiky pomocí jednoduchého modelu nové keynesovské ekonomie. Na základě odvozeného teoretického modelu je demonstrován dopad fiskální expanze na ekonomiku pro různé specifikace monetárního pravidla centrální banky. Analýza transmise vládní expanze se zaměřuje na situaci, kdy nominální úroková míra centrální banky dosáhne nuly a konvenční monetární politika se tak stává neúčinná. Platnost ekonomického modelu je ověřovaná pomocí vektorové autoregrese na datech Spojených států. Výsledky teoretické i empirické části nasvědčují, že vliv vládních výdajů na produkt je vyšší při dosažení nulové nominální úrokové míry.