Optimální mix monetární a fiskální politiky v situaci nulových úrokových měr - Šestořád, Tomáš; Potužák, Pavel; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce zkoumá interakci monetární a fiskální politiky pomocí jednoduchého modelu nové keynesovské ekonomie. Na základě odvozeného teoretického modelu je demonstrován dopad fiskální expanze na ekonomiku pro různé specifikace monetárního pravidla centrální banky. Analýza transmise vládní expanze se zaměřuje na situaci, kdy nominální úroková míra centrální banky dosáhne nuly a konvenční monetární politika se tak stává neúčinná. Platnost ekonomického modelu je ověřovaná pomocí vektorové autoregrese na datech Spojených států. Výsledky teoretické i empirické části nasvědčují, že vliv vládních výdajů na produkt je vyšší při dosažení nulové nominální úrokové míry.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses