Hledá si zaměstnání Hoang Nguyen obtížněji než Pavel Novák? - Kvapil, Martin; Stroukal, Dominik, 1987-; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se věnuje etnické diskriminaci na trhu práce v České republice. Na 395 pracovních pozic byly odeslány fiktivní dvojice ţivotopisů, lišící se pouze jménem uchazeče. Experiment odhalil diskriminaci vietnamských uchazečů na počátku přijímacích řízení. Pravděpodobnost pozvání vietnamského uchazeče do dalšího kola přijímacího řízení je o 12 procentních bodů niţší, neţ u českého uchazeče. Tento rozdíl je vysvětlen statistickou diskriminací. Mezi 55 zaměstnavateli bylo provedeno dotazníkové šetření, jehoţ cílem byla identifikace důvodů vedoucích k diskriminaci. Zaměstnavatelé zmiňovali, nízkou úroveň českého jazyka velké části Vietnamců. To potom můţe vést k uplatňování statistické diskriminace.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses